despre virtuti

iulie 23, 2011 la 7:59 pm | Publicat în Uncategorized | Un comentariu

Se pare ca atat cat traim aici ne construim faptura dinauntru, ne construim „gradina” sufletului. Asa cum ne asternem aici, asa vom avea dincolo. Si vine o zi cand vom pleca de aici, vine un timp cand vom lasa ce avem aici si dincolo nu vom duce nimic din tot ce cu atata truda am adunat si nimic din cele pentru care atata ne-am zbatut…Si vom duce doar gradina sufletului pe care poate asa l-am neglijat, de care poate am uitat, pentru ca poate am incercat din greu „sa nu ne gandim la moarte, ca nu  e ceva placut” (asa mi-a spus cineva)…Si totusi e cel mai sigur lucru din viata fiecaruia. Ca odata va muri.

Si cand vei inchide ochii aici si ii vei deschide dincolo, ce vei fi, unde vei fi si ce vei avea?

Din aceasta cauza, „creştinismul, dacă este fals, nu are nicio importanţă, iar dacă este adevărat, are o importanţă covârşitoare. Dar nu poate avea o importanţă moderată.” C.S. Lewis.

Din aceasta cauza, cel mai important lucru din viata asta scurta este sa cauti Adevarul. Si daca il cauti sincer, cu onestitate (fara prejudecati) si din toata inima il vei afla, pentru ca Adevarul se lasa gasit de cine inseteaza dupa El.


In articolul precedent am scris despre lupta crestinului impotriva pacatului. Articolul asta este despre  ce trebuie sa cultive crestinul , pentru ca nu trebuie doar sa smulga buruieni (adica sa lupte impotriva pacatului), trebuie sa si cultive in gradina sufletului sau, ca altfel devine ca ala din pilda talantului ingropat, care s-a temut, dar n-a facut nimic.

Sunt patru virtuti esentiale aici pe pamant,  pe care un crestin trebuie sa le cultive zilnic:

1. PRUDENTA sau CHIBZUINTA sau INTELEPCIUNEA. Dumnezeu nu ne-a dat ratiune ca sa o tinem pe post de mobilier.Ratiunea ca si  sentimentele, emotiile, instinctele, simturile si orice lucru cu care am fost inzestrati, le-am primit de la Dumnezeu ca sa le folosim pentru a ne pregati sa traim in prezenta lui Dumnezeu. Sa o folosim deci! Sa invatam  sa ne intarim si sa ne antrenam ratiunea si logica (ce bine ca se invata si matematica la scoala!:) ) . Sa ne debarasam de prejudecati, care sunt un mare pericol. Sa nu incetam sa invatam, sa cercetam si sa analizam. Sa chibzuim bine inainte de a lua orice decizie. „Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun „ 1 Tesaloniceni capitolul 5 versetul 21. Cand spune Domnul Isus ca trebuie sa ne facem ca niste copilasi, nu se refera la inteligenta sau mai ales la intelepciune ( nu sunt acelasi lucru) , daca citesti contextul, afli ca se refera la smerenie, nu la naivitate. „Daca vei lua aminte la intelepciune, si daca-ti vei pleca inima la pricepere…si vei umbla dupa ea ca dupa o comoara, atunci vei intelege frica de Domnul si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu” Proverbe capitolul 2, versetele 2,4,5 „Dobandeste intelepciune , cu tot ce ai dobandeste priceperea” Proverbe capitolul 4, versetul 7 „Pastreaza intelepciunea si chibzuinta” Proverbe capitolul 1 versetul 21  „Intelepciunea este un izvor de viata pentru cine o are” Proverbe capitolul 16 versetul 22.

2. CUMPATAREA sau AUTOCONTROLUL . Sa stii sa te controlezi este cea mai mare cucerire pe care o poti face. „Cel incet la manie pretuieste mai mult decat un viteaz si cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati” Proverbe capitolul 16 versetul 32. Sa stii sa te infranezi este o victorie grea dar foarte importanta. Postul este un exercitiu foarte bun pentru a invata sa te infranezi. Acesta este scopul postului de fapt si nu face parte din anumite „ritualuri magice ” cu care sa obtii diferite lucruri;  ceea ce obtii prin post este invatarea infranarii care este mai importanta decat majoritatea cererilor pe care ai putea sa le ai. Infranarea se invata si se mentine prin antrenament zilnic. Invata sa-ti infranezi limba (de cand se poarta computerele: sa-ti infranezi si mana la scris!). „Daca crede cineva ca este religios si nu-si infraneaza limba isi inseala inima, religia unui astfel de om este zadarnica” Iacov capitolul 1versetul 27. Invata sa-ti controlezi impulsurile. „Ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am predicat altora , eu insumi sa fiu lepadat.” 1Corinteni capitolul 9 versetul 27. Nu ceda in fata nici unui pacat. Nimic sa nu puna stapanire pe tine. Invata mai ales sa pastrezi masura in toate. Toate extremele sunt gresite.  Intr-un singur lucru nu trebuie sa ai masura: in iubirea curata de Dumnezeu si de oameni.

3. JUSTITIA sau ONESTITATEA sau DREPTATEA. A minti, a insela, a induce in eroare pe altii, a fi nedrept, a fi incorect sunt atribute diavolesti. A spune intotdeauna si cu orice pret adevarul; a fi corect; a fi onest cu Dumnezeu , cu tine insuti si cu ceilalti oameni; a fi drept si cinstit acestea sunt simptomele unui om dupa inima lui Dumnezeu, placut de Dumnezeu. Daca nu le ai (ma refer la crestini) pocaieste-te pentru ca e grava situatia ta, si apoi incepe sa le cultivi zilnic in viata ta. „Lasati-va de minciuna.Fiecare sa spuna aproapelui adevarul” Efeseni capitolul 4 versetul 25. Sa spunem ca David : „Gasesc drepte toate poruncile Tale si urasc orice cale a minciunii” Psalm capitolul 119 versetul 128. „Sa lucram cinstit nu numai inaintea Domnului , ci si inaintea oamenilor” 2Corinteni capitolul 8 versetul 21. „Mai bine putin, cu dreptate (cinstit) decat mari venituri cu strambatate  (necinstit) „. Proverbe capitolul 16 versetul 8.  „A face dreptate este mai placut Domnului decat jertfele.” Proverbe capitolul 21 versetul 3.  „Ti s-a aratat omule ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine, decat sa faci dreptate, sa iubesti mila, si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau? „ Mica capitolul 6 versetul 8.

4. CURAJUL sau DARZENIA. Fricosii nu mostenesc Imparatia. „Cat despre fricosi (primii pe lista!) , necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatori la idoli si toti mincinosii, partea lor este iadul” Apocalipsa capitolul 21 versetul 8. Curajul se cultiva si este un rezultat direct al increderii in Dumnezeu. Curajul se manifesta prin rezistenta si rabdare in suferinta, prin perseverenta in incercarile credintei, prin darzenie  in persecutii. Sa spunem ca David: ” Chiar o ostire de ar tabara impotriva mea, inima mea tot nu s-ar teme!” Psalm 27 versetul 3.  „Fii tare (darz, curajos) , imbarbateaza-ti inima, si nadajduieste in Domnul!” Psalm 27 versetul 14.

Sunt trei virtuti spirituale fara de care un crestin nu poate fi crestin, nu poate supravietui:

1. CREDINTA .„Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta.” Evrei capitolul 11 versetul 6.  Ce este credinta? „Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.” Evrei capitolul 6 versetul 1. „Prin credinta pricepem ca lumea a fost facuta prin Cuvantul lui Dumnezeu, asa ca tot ce se vede n-a fost facut din lucruri care se vad” Evrei capitolul 6 versetul 3.

„[„Credinta e un dialog -spune Evdokimov -„Varstele vietii spirituale”  (pag.47). Dar cat de multa liniste ar trebui sa facem (sau sa fie facuta) in jurul noastru pentru ca sa intram in acest dialog. Practic toate virtutile crestine nu urmaresc decit efectul acestei taceri care face posibila participarea noastra la un dialog.

Iata de ce „face” Dumnezeu credinta atit de dificila. Cristos a venit si a platit pretul intoarcerii noastre, dar viata care ne ramine este un drum posibil [celor „lucizi”] si nu necesar. Ar fi si absurd ca omul sa fie „programat” acum daca n-a fost de la inceputul creatiei sale.

„Orice iubire este intotdeauna reciproca”-pag.48. Domnul a facut fapta credintei dovedindu-si Iubirea fata de o mireasa ostila si maculata, „i-a alcatuit o zestre din singele Sau, i-a faurit un inel din cuiele rastignirii Sale”. Orice s-ar spune ar fi rindul nostru sa declaram si sa facem ceva- traducerea ortodoxa folosita in citatul din Evrei 11:1 suna mai bine decat versiunea Cornilescu „credinta este dovedirea lucrurilor nevazute”. Si asta pentru ca ceea ce cautam este imperceptibil prin dimensiune si natura.
„Credinta este o depasire a ratiunii” -ea spune: „Da-ti marunta ta ratiune (logos) si primesti in schimb Logosul”pag.49. 

Daca Dumnezeu este singurul argument al existentei Sale inseamna ca credinta nu se inventeaza, ci este un dar.” Deci o subiectivitate. Un dar este o libertate, o optiune care exista, latenta.]”  de Sami Mitra http://mitrasamuil.blogspot.com/2009/08/virstele-vietii-spirituale.html

2. SPERANTA sau NADEJDEA. Fara speranta cine ar supravietui oare? Toti oamenii spera cate ceva, in ceva.Unii cu folos, altii inselati.  Dar nadejdea unui crestin nu insala. De aceea „Bucurati-va in nadejde” Romani capitolul 12 versetul12, voi toti care nadajduiti in Domnul. Pentru ca „toti cei ce nadajduiesc in Tine (Domnul) nu vor fi dati de rusine.” Psam 25 versetul 3. Si ce mareata nadejde avem in El: „In EL (Hristos) am fost facuti si mostenitori … ca sa slujim de lauda slavei Sale, noi, care mai dinainte am nadajduit in Hristos.” Efeseni capitolul1 versetele 11, 12.

3.DRAGOSTEA. Sau bunatatea, blandetea, indurarea, mila, respectul, lipsa de egoism, iertarea, caritatea, binefacerea, atentia si credinciosia,  toate  la un loc, toate cu toata inima daruite. De fapt toate virtutile aici au vrut sa aduca si toate virtutile se regasesc aici. “Definitia viciului: un pacat comis fara placere. Formula ar trebui extinsa prin distingerea a doua soiuri de vicii: pacate comise fara placere si virtuti practicate fara iubire” Gustave Thibon
Se pare ca asta e ceea ce trebuie sa invatam in acest trup, aici pe pamant: sa iubim.

„chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor. Si daca as avea darul profetiei, si as cunoaste toate tainele si toata stiinta, chiar daca as avea toata credinta asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic…..Dragostea nu va pieri niciodata.” 1 Corinteni capitolul 13 versetele 1,2,3.

Toate virtutile si toate lucrurile bune din lumea asta sunt zero fara dragostea. Dragostea e acel 1 care pus in fata tuturor acestea le da valoare. Si toate acestea se regasesc in dragoste.

„ACUM DAR RAMAN ACESTEA TREI: CREDINTA, NADEJDEA SI DRAGOSTEA; DAR CEA MAI MARE DINTRE ELE ESTE DRAGOSTEA.” 1 Corinteni capitolul 13 versetul 13.

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Multumesc lui Dumnezeu pentru conceptiile date de Duhul Sfant prin Cuvantul Sau,ma rog Domnului sa cultiv dragostea de Dumnezeu apoi de frati si iubire de oameni.Multumesc sorei Corina pentru aruncarea unditei ;cine citeste sa inteleaga;am ramas convins de acest adevar de pe blog.Dumnezeu sa va conduca pana in raiul Sau.

  2. credinta ne este relevata prin propria noastra alegere…app. frumos blog. putin prea teist pentru zilele in care ne gasim dar este bine ca totusi cineva se gandeste si la acest aspect. imi place tema aleasa, prefer sa cred ca suntem plasmuiti printre altele, din virtuti. cat despre D-zeu, El ne priveste la fel cum Il privim si noi, dar este doar umila mea parere. Nu doresc sa prezint vreun adevar mistic prin aceasta, cum de altfel nu cred ca poate cineva demonstra Adevarul desi El salasuieste in noi toti si fara a-mi face prea multa reclama, am scris cateva poezii filosofice, printre care una care se refera la virtuti. Ar fi o onoare pentru mine daca cineva ar intelege ca nu de zeu trebuie sa ne fie frica, ci de propria noastra constiinta. Pe aceasta cale, doresc sa felicit autoarea acestui minunat blog, totodata multumindu-va ca existati si ca nu sunt singurul care priveste lucrurile in acest sens. http://claviculademonius.wordpress.com/ .
    (poezia despre virtuti se numeste „introspectie in vid” )


Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.