Lupta

iulie 20, 2011 la 5:51 pm | Publicat în Uncategorized | Un comentariu

„Suntem soldati intr-un teritoriu cucerit de inamic”  C.S. Lewis

Ce inseamna sa fii crestin? Inseamna sa fii un razboinic curajos, un luptator perseverent si destoinic. „Lupta-te lupta cea buna a credintei; apuca viata vesnica la care ai fost chemat” 1 Timotei capitolul 6 versetul 12

Primul si cel mai important teritoriu pentru care trebuie sa lupte un crestin este propria inima, propriul suflet, propria viata. „Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?” Matei  capitolul 16, versetul 26 si  „Cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati” Proverbe capitolul 16, versetul 32. Apoi daca cetatea sufletului sau, a vietii sale  a fost cucerita de Lumina, va deveni ea insasi o lumina care va calauzi pe altii de la intuneric spre Lumina. Apoi va putea lupta si munci pentru inaintarea Imparatiei.

Cu cine trebuie sa lupte un crestin?

Cu ceilalti care nu cred? Nu, nici vorba.

Cu lumea murdara in care traim? Nu, nici vorba.

Cu guvernele si autoritatile care propaga pacate? Nu, nici vorba. [Mie mi  se par o prostie marsurile impotriva homosexualilor, impotriva „pacatelor mai grave”  cum mi-a zis cineva ; chiar asa de ce nu mars impotriva adulterului ca tot pacat grav e si ala, nu?  Ce?  vrei sa interzici pacatul in lume? Interzice-l in viata ta , Dumnezeu nu forteaza pe nimeni sa fie sfant. EL Singur ar avea dreptul sa forteze si nu o face. Vrei sa o faci tu? Dumnezeu a dat fiecaruia libertatea de a alege si la sfarsit va judeca. Daca ti-e mila de sufletele lor castiga-i cu dragoste, fii tu lumina si sare, dar nu incerca sa fortezi un om care nici macar nu e nascut din nou sa traiasca dupa standardele tale! Asta fac musulmanii eventual.Asta dupa cum se vede a fost o paranteza.:)]

Cu sisteme corupte , cu oamenii corupti si ticalosi? Nu, nici vorba.

Cu grijile vietii acesteia? Nu, nici vorba. Asta e chiar un pacat.  „Aruncati asupra Lui ingrijorarile voastre caci EL INSUSI ingrijeste de voi.” 1Petru capitolul 5, versetul 7.

Cu ceilalti care cred, dar nu cred ca si el/ea? Nu, nici vorba.

Dar cu cine??

Simplu: cu pacatul (oricare, de orice forma si marime; facut cu fapta, vorba sau gandul, sau pentru ca nu ai facut sau spus ce trebuia, cand trebuia) . „Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tinea piept impotriva uneltirilor diavolului. Caci noi nu avem de luptat impotriva carnii si a sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti ( in lumea spirituala, la nivel spiritual)” Efeseni, capitolul 6, versetele 11, 12. Deci peste tot pe unde vezi cuvantul lupta ca indemn pentru crestin, in Biblie (Noul Testament),  se refera la lupta impotriva pacatului.

Cu a cui pacat trebuie sa lupte un crestin?

Cu pacatul din lume? Nu, nici vorba.

Cu pacatul celorlati din biserica? Uneori da, dar numai daca esti motivat de dragoste .Si cu grija , sa nu cumva sa cazi tu in pacat, mai ales in pacatul de a judeca pe altii. ” Nu judecati, ca sa nu fiti judecati; nu osanditi, ca sa nu fiti osanditi, iertati si vi se va ierta. …De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau, si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Cum poti zice fratelui tau: Lasa-ma sa-ti scot paiul din ochi. Si cand colo, tu nu vezi barna din ochiul tau? Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea clar sa scoti barna din ochiul fratelui tau.” Luca capitolul 6, versetele 37, 41, 42 (cuvintele Domnului Isus)

Atunci cu a cui pacat trebuie sa lupte un crestin?
Cu pacatul lui personal, cu pacatul din viata lui. Cu ala trebuie sa lupte. Cu mult curaj, cu multa perseverenta „cel neprihanit de 7 ori cade, si se ridica „ Proverbe capitolul 24, versetul 16, cu indarjire „voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange, in lupta impotriva pacatului” Evrei capitolul 12, versetul 4).

Asta inseamna sa fii un razboinic, un luptator, un crestin adevarat: sa lupti cu pacatul din viata ta. Sa nu te simti bine daca nu te analizezi cu grija (dupa standardele de sfintenie ale lui Dumnezeu, nu ale unei confesiuni, sau ale unor oameni, sau mai stiu a cui; sunt in Biblie, trebuie sa o citesti daca vrei sa le cunosti). Oare nu cumva este vreun pacat in viata mea pe care il ignor sau ma prefac ca nu exista? Un pacat care mi se pare micut si nederanjant, cu care sa ma simt confortabil? Sau un pacat pentru care aduc scuze peste scuze. Ce capcana a diavolului e asta! Offf, si cate apar la lumina cand faci asta…Si totusi scrie asa clar: „Urmariti pacea cu toti si sfintirea, fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu” Evrei capitolul 12, versetul 14.

Totusi de fiecare data cand fac asta ma apuca deznadejdea si parca disperarea. Cum a spus Pavel: ” O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?” Romani capitolul 7, versetul 24. Pentru ca omeneste nu este posibil. Dar nu de asta a venit si a murit Cristos? El a luat asupra Lui tot pacatul meu si vrea sa ma imbrac cu neprihanirea Lui. Si asta e o lupta zilnica. Sa lupt impotriva pacatului si sa imbrac neprihanirea LUI. Zilnic. Asa cum  zilnic ma spal si ma imbrac in trup, asa trebuie sa ma spal si sa ma imbrac in duh. Si nu-i la fel de usor. Si este de fapt un har. Ceva ce nu merit, dar mi s-a dat pentru ca sunt iubita. Si oricum se merita sa lupt.

Imi place cum spunea C.S. Lewis: „Cine oare îmi va incredinta un trup duhovnicesc atâta vreme cat eu nu pot stăpâni nici măcar un trup pământesc?Trupurile mici şi pieritoare pe care le avem acum ne-au fost dăruite aşa cum şcolarilor li se dau poneii.Trebuie să învăţăm să conducem, nu pentru că într-o bună zi am scăpa cu totul de cai, ci pentru că într-o bună zi s-ar putea să călărim pe deşeuate, neînfricaţi şi voioşi, pe acei bidivii incomparabil mai mari, pe caii aceia înaripaţi, strălucitori, de pasul cărora se cutremură lumea şi care ne aşteaptă poate chiar acum cu nerăbdare, bătând din copite şi sforăind pe nări, în grajdurile Împăratului. „

Lupta  zilnica  impotriva pacatului este serioasa, pe viata si pe moarte, care cere multa darzenie si multa atentie (veghere). Uneori ma intreb daca este posibil sa biruiesc in lupta asta…Dar „pot totul in Hristos (asta e secretul!) care ma intareste” Filipeni capitolul 4 versetul 13. Si ma lupt in continuare, chiar daca sunt uneori sau… de multe ori?…:( infranta si cazuta jos. Si ma ridic iar si iar prin mila si prin harul Lui. Ma ridic iar si iar in fiecare zi la lupta imporiva pacatului, a celui rau. Ca sa pot spune ca Pavel :„M-am luptat lupta cea buna, mi-am ispravit alergarea, am pazit credinta”  Si nadajduiesc ca: „Domnul ma va izbavi de orice lucru rau (pacat),  si ma va mantui, ca sa intru in Imparatia Lui cereasca. A Lui sa fie slava!” 2 Timotei capitolul 4, versetele 7 si 18.

Celor care lupta:

„Fiti treji si vegheati!….

Impotriviti-va tari in credinta!….si

Dumnezeul oricarui har, care v-a chemat in Hristos Isus la slava Sa vesnica (wow! la ce ne-a chemat! se merita:) ), dupa ce veti suferi putina vreme, va va desavarsi, va va intari, va va da putere si va va face neclintiti.”  1 Petru capitolul 5, versetele 8, 9, 10.

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. frumos mesajul tau, sa fi binecuvantata


Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.