Bucurie

decembrie 20, 2010 la 11:37 am | Publicat în Uncategorized | 2 comentarii

Fiecare respiratie e un dar, fiecare bataie de inima e un dar, fiecare dimineata in care deschid ochii si vad lumina zilei e un dar.

Care sunt cele mai pretioase daruri de la Dumnezeu aici pe pamantul asta?  Viata, dragostea, libertatea si bucuria.

Ajuta-ma Doamne sa pretuiesc viata mea si a celorlati.

Ajuta-ma Doamne sa iubesc cu adevarat.

Ajuta-ma Doamne sa pretuiesc libertatea de a alege si in fiecare moment sa aleg intelept .

Si ajuta-ma sa ma bucur de acestea toate.

Viata, dragostea si libertatea, ca si toate darurile bune si placute sunt de le Dumnezeu. El vrea sa ne bucuram  aici de ce ne-a dat aici, de micile si trecatoarele bucurii si placeri asa cum sunt, cu o inima plina de multumire. Bucuria este o alegere, ca si multumirea . Nemultumirea produce stres si nefericire, multumirea aduce cu ea bucuria. Si nu ma refer la resemnare! Nu ma resemnez cu putin in ceea ce vreau sa devin . Dar sunt multumita cu ce mi se da. De atat de putin din lucrurile materiale avem nevoie de fapt pentru a fi fericiti! De bogatie interioara avem nevoie sa fim fericiti.Lacomia pentru lucruri materiale e urata si urateste pe cei ce-o traiesc. Dar lacomia dupa mostenirea spirituala, dupa Dumnezeu si dupa  asemanarea cu El e frumoasa si ridica pe cei ce-o traiesc.  Si celor ce-L cunosc pe El le-a dat sa guste din bucuria divina, care intrece orice desfatare omeneasca si care te face sa zbori de bucurie si-n durere, si-n greu. Cine a gustat-o nu mai vrea sa se desparta de ea, da totul pentru ea. E bucuria care se afla doar in prezenta Lui, e bucuria care il asteapta pe cel ce il cauta pe EL din toata inima. Cel rau nu poate crea nici o bucurie si nici o placere, el doar poate perverti lucrurile bune, placerile curate create de EL.

Ajuta-ma Doamne sa ma bucur de fiecare moment al vietii, sa ma bucur de ce-mi dai acum, aici. Sa ma bucur de para asta aromata ce o mananc acum, de apusul acesta de soare maret, de bataia de azi cu zapada, de rasul copiilor mei acum, de senzatia asta placuta de caldura care ma moleseste cand vin de afara de la zapada, de apa fierbinte, de …si lista poate continua …pana inchidem ochii, de fiecare nevoie cu care m-ai creat, ca implinirea ei sa aduca senzatie de placere si comfort; de simturile cu care m-ai inzestrat pentru a putea sa experimentez atatea stari.

TU ne-ai dat aici bucurii marunte ca sa ne obisnuim cu marile bucurii de dincolo, ca pana cand vom ajunge Acolo, sa invatam  sa ne bucuram.

Ajuta-ma sa invat de aici ce vrei Tu sa invat: sa invat sa ma bucur, sa invat sa iubesc, ca asta voi avea de facut Acasa…Si mai ales, ajuta-mi sa caut bucuria prezentei TALE, chiar de toate celelalte-mi vor lipsi.

Psalmul 36 , versetele 7 si 8: ” Dumnezeule…la umbra aripilor Tale gasesc fiii oamenilor adapost. Se satura de belsugul Casei Tale, si-i adapi din suvoiul desfatarilor Tale.”

Dumnezeu ne-a inzestrat cu multe daruri (simturi, instincte, etc) ca sa invatam bucuria , chiar daca aici la scara mai mica. De exemplu: simtul umorului: e un dar de la EL  ( El il are in proportie mult mai mare). Cel rau nu-l are si nu-l suporta. Cum zicea Thomas Morus : „Diavolului…spirit mandru…nu-i vine la socoteala sa iti razi de el.” Rasul este un dar. Care  va fi si in cer, dar va lipsi  in iad . Cum a spus C.S. Lewis in „Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar” : „Fenomenul in sine (rasul) este o rusine si o insulta la adresa realismului si austeritatii iadului (ii spune diavolul batran celui tanar);  deci trebuie descurajat cu orice pret, si daca nu se poate atunci macar pervertit , sa devina zemflemea  sau batjocura.Diavolul doar ia placerea pura creata de Dumnezeu si o perverteste pentru a-l momi pe om, si pentru a-l face sclav viciului. In iad nu vor fi placeri defel, iadul este locul unde Dumnezeu este absent 100% ceea ce e infricosator, pentru ca tot ce e bun, ce e placut , ce e frumos e de la si in prezenta LUI.

Definitia viciului (si eu as zice „absenta bucuriei”  in loc de viciu): un pacat comis fara placere. Formula ar trebui extinsa prin distingerea a doua soiuri de vicii ( doua soiuri de absente ale bucuriei): pacate comise fara placere si virtuti practicate fara iubire” Gustave Thibon  „Un pesimism tonic” (Dilema nr. 379, 19-25 mai 2000)

Aici pe pamant e amestecata lumina cu intunericul , binele cu raul , frumosul cu uratul , placerea cu durerea, si chiar si aceasta vreme de „amestec” are sensul ei. Cum vom putea noi aprecia binele daca nu am fi gustat si raul? Cum am fi apreciat placerea, daca nu gustam durerea, cum am fi apreciat caldura focului din soba daca nu am fi inghetat nitel afara?

Dar aceasta vreme este si o vreme in care ne folosim libertatea. Aici alegem intre Dumnezeu si cel rau, intre bine si rau. Ne-am nascut pe un teritoriu cucerit de dusman (diavol) .Daca aici si acum nu alegem binele, dupa moarte va fi prea tarziu, asa cum  cei care au fraternizat cu nazistii in al 2 lea razboi mondial nu au mai putut sa sustina ca devin partizani de partea fortelor aliate atunci cand acestea deja au castigat razboiul si marsaluiau victorioase. Deci aici, acum cand e greu, cand se cere sacrificiu , renuntare la sine, durere, perseverenta… aici si acum aleg unde imi voi petrece vesnicia, de partea cui lupt. (o lupta-i viata oricum, dar e important pentru Cine, de partea Cui o lupti).

In iad va ramane doar durerea, doar uratul, doar raul, doar intunericul, doar pervertirea fara obiectul ei, doar regretele amare.

In rai va ramane vesnic dragostea, frumosul, lumina, placerea , bucuria si rasul, in stare pura,  acea stare la care fiecare om cred ca macar uneori  in viata a visat ca odata si odata va dobandi-o, pe care uneori ti se pare ca o surprinzi pe chipul unui copilas cand se bucura…pentru ca noi pentru rai am fost creati, pentru bucurie si pentru dragoste; de aceea  dupa acestea tanjim in adancul inimii pana murim.

Asa cum spune si Psalmul 16, versetul 11; ” Inaintea Fetei TALE (Doamne)  sunt bucurii nespuse si desfatari vesnice la Dreapta TA.”


Reclame

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Adevarat ai spus,viata am primit-o in dar dela Dumnezeu!,dragostea o cultivam,o intretinem,o udam sa creasca,de multe ori cu lacrimi,iar libertatea trebuie castigata prin adevarul Lui Dumnezeu!

  2. Bucuria, ce poate fi bucuria? Unii ar zice ca e un sentiment, altii un dar de la Dmnezeu. Eu cred ca sunt una si aceiasi, tot ce avem e de la si cu voia Lui Dumnezeu . Bucuria ne este daruita de Dumnezeu si trebuie sa o pastram nealterata de atacurile celui rau, cand dispare trebuie sa ne dam seama ca am gresit drumul si nu mai suntem aproape de Dumnezeu atunci, ne rugam sa ne ajute in aflarea drumului drept chiar daca e stramt si pare cu mai multe obstacole, ne intoarcem dar fara a cadea in deznadejde , chiar si ratacirea drumului are un motiv, cel de a aprecia ceea ce ne da Iisus, dragostea si bucuria acestei vieti pentru a ne putea bucura de cea vesnica .Cred ca tot ce e in viata asta este sa ne pregateasca pentru bucuria cea cu adevarat mare si netrecatoare Raiul


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: