avem de iertat, avem de iubit…

decembrie 18, 2010 la 3:19 pm | Publicat în Uncategorized | 2 comentarii

monolog despre iertare

A ierta inseamna a separa omul de fapta sa.

Sa luam un exemplu extrem: daca un criminal ti-a ucis fratele,  ce inseamna sa-l ierti? Sa spui ca e mai putin rau ceea ce el a facut? Nici vorba: crima este un lucru oribil, si oricum ai privi-o nu este mai putin rau. Fapta criminalului este oribila si de urat, si nu este ceva ce poti accepta in timp, sau trecerea timpului sa atenueze din consecinte sau din uratenie. Nu, fapta criminalului nu este de acceptat niciodata si trebuie pedepsita.

Iertarea nu inseamna indulgenta.

Iertarea nu atenueaza gravitatea sau consecintele faptei, nici nu incearca sa o scuze sau sa o musamalizeze.

Iertarea se refera la persoana care a comis fapta.

Iertarea inseamna sa separi vinovatul de fapta sa si il ierti pe vinovat, dar  condamnand fapta, nu persoana. A ierta o persoana inseamna sa nu o mai urasti in primul rand, apoi sa o tratezi cu mila si ca pe cineva care poate fi reabilitat si sa doresti indreptarea lui. E posibil sa urasti fapta cuiva si sa iubesti persoana care o comite?  Este.  Nu ti s-a intamplat sa-ti amintesti si sa urasti unele chestii pe care le-ai facut, dar totusi ai continuat sa te iubesti pe tine insuti si sa ai grija de tine, iar ura fata de acele fapte pe care le-ai facut sa te determine sa te straduiesti sa nu le mai faci, sa te reabilitezi?  Cum trebuie iertat si iubit aproapele? Ca pe mine insumi.

Nu pot cu adevarat ierta si iubi pe aproapele meu pana nu am facut pace cu mine insumi intai.

Eu insumi sunt prima persoana pe care trebuie sa o iert.  Dar iertarea autentica (si pacea autentica care vine dupa ea) nu poate veni pana fapta nu a fost pedepsita asa cum merita si consecintele ei suportate, abia atunci persoana poate fi reabilitata. Aceasta este posibil numai pentru ca Hristos a purtat pedeapsa si a luat asupra Sa consecintele faptelor mele pe cruce. Pentru ca El m-a iertat, pot sa ma iert si eu pe mine insumi. Pentru ca EL m-a iubit, ma pot iubi si eu pe mine insumi. Si ca o consecinta pot ierta si iubi pe aproapele meu, fara a musamaliza faptele lui/ ei; fara a privi cu indulgenta raul facut. Pot ierta pe cel sau cea care mi-a gresit , uitand raul si dorind binele pentru ea sau el; pot alege sa iubesc in loc sa urasc.

Si iarasi, abia atunci ma pot ruga: „Iarta-mi  Doamne, greselile mele, precum si eu iert gresitilor mei

Si fara iertarea Lui nu este iertare adevarata, pentru ca inainte de oricine El este CEL impotriva caruia am pacatuit  (eu sau cel/cea care mi-a gresit), EL este Marele Dadator al Legii Morale Universale, al Legii Binelui si Raului  sapata in constiinta fiecarui om.

Cum spune si David in Psalmul 51, versetul 4: „Impotriva Ta (DOAMNE) , numai impotriva TA am pacatuit si am facut ce este rau inaintea TA”

Romani capitolul 5, versetul 8:” DUMNEZEU  isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, HRISTOS  A MURIT  PENTRU  NOI”

Efeseni capitolul 1, versetul 7: ” In EL ( HRISTOS) avem rascumpararea, prin sangele LUI iertarea pacatelor”

Evrei capitolul 10, versetul 17: ” DOMNUL  zice: Si nu-mi voi mai aduce aminte de pacatele lor, nici de faradelegile lor”


Reclame

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Iertarea!,cel mai frumos cuvant,care ar trebui sa aduca si uitarea dupa el,puterea iertarii este in fiinta noastra,la unii a crescut,la altii s-a transformat in razbunare,dar noi am primit iertarea Lui la Golgota! Iertand prin dragoste zidim in viata!

  2. IERTAREA: un cuvant pe cat de usor de rostit pe atat de greu de infaptuit, ma refer la iertarea cea adevarata, din suflet, nu cea din varful buzelor, dar cu gandul de a tine minte si de a intoarce raul. Frumos spus, Corina despre iertare, dar oare ne mai ridicam noi la inaltimea puterii de a ierta? Din pacate de multe ori raspunsul e nu, desi iertarea aduce pacea sufleteasca, neiertarea aduce zbucium si lupta cu noi insine. Dumnezeu a stiut si a cunoscut inclinatia spre rau a omului si spus:Iertati-va unii pe altii. Iertarea aduce pacea si buna convetuire intre oameni, deasemenea si bucuria de a fi aproape de Dumnezeu, pentru ca la EL este iertare si iubire.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: