despre superioritate

mai 6, 2010 la 12:54 pm | Publicat în Uncategorized | Un comentariu

Cand vine vorba de superioritate, s-ar putea spune ca nu e bine sa categorisesti oamenii asa, ca doar  toti oamenii au aceeasi valoare (de acord, e mare lucru ca te-ai nascut om!! dar valoarea si superioritatea sunt doua chestii diferite!). Dumnezeu nu ne-a facut niste soldatei de plumb, care nu e niciunul  superior sau inferior celuilalt. Si in lumea spirituala si in lumea materiala , totul este ierarhizat. In lumea materiala, omul e pe o scara ierarhica superioara celorlalte creaturi.  Dar care o fi criteriul dupa care sa ne categorisim superioritatea intre noi, oamenii?

Ce-l face pe un om superior altuia?

Depinde de criteriul dupa care categorisesti.

Unu pe care-l chema Hitler a gasit un criteriu: dupa aspectul fizic. Adica alora mai blonzi, cu minim de defecte, le-a zis arieni si a decretat ca sunt rasa  superioara, celelalte grade nu le mai stiu ca nu m-a atras deloc criteriul asta si nu l-am prea studiat, si nici nu argumentez de ce nu cred ca e bun, e prea evident ca e grotesc si stupid, de asta l-am pus primul, pentru ca eu il votez  ca primul in topul prostiei.

Unii zic ca un criteriu ar fi sexul: adica unii cred ca barbatii sunt superiori si altele cred ca femeile sunt superioare.Nu cred nici asta. E clar ca exista unele femei net superioare unor barbati si unii barbati net superiori unor femei, deci nu se poate stabili un criteriu din asta. (faptul ca scrie in Biblie ca barbatul e capul este un criteriu care se refera clar numai la viata de familie sau  in interiorul unei familii, si nu este vorba de o superioritate, ci mai degraba de o ordine interioara pentru buna functionare intr-o familie).

Un alt criteriu care a fost foarte la moda, dar nu mai are asa mare priza e criteriul nasterii nobile. Daca ai avut norocul sa te nasti in familia regala, e clar : dupa criteriul asta te-ai scos pe viata! Poti sa stai linistit ca orice faci, tot net superior ramai . Nu argumentez nici impotriva acestui criteriu pentru ca la fiecare revolutie din istorie s-au adus argumente peste argumente impotriva lui. Si mie mi-e  clar ca si asta e prost.

Un alt criteriu (asta e la moda!)  e criteriul succesului , mai ales financiar. Adica: ai succes, ai bani , ai reusit! Nu ma refer doar la succesul financiar, desi asta e cel mai popular cred. Orice succes: ce ai scris e best seller sau ai ajuns faimos sau esti cel mai ascultat predicator, tot la criteriul asta intra. Sunt cei la care se uita majoritatea zicand  sau  gandind:  Wow,  esti tare! Eu zic ca e  gresit si criteriul asta! ( astea sunt parerile mele proprii, si fiind pe blogul meu zic si eu ce cred eu!) . Da totusi argumentez:  Succesul (de orice fel) are o singura constanta: este foarte relativ si este foarte capricios: acu te poate iubi foarte tare, se lipeste de tine de zici ca e una cu persoana ta, da intr-o secunda i se nazare ceva si dispare parca nici n-a fost si nici nu te mai stie. Asta inseamna ca individul in cauza ar fi  acum unul foarte superior (pleonasm intentionat) si peste o zi ar putea  fi unul foarte inferior!

Un alt criteriu care pare mai bunicel la prima vedere e criteriul inteligentei. Adica : in top sunt geniile, urmeaza supradotatii, apoi astia intelectualii, apoi mediocrii si asa mai departe pana ajungem la cei care nu sunt dotati mai deloc la etajul superior. Pare bunicel, pentru ca nu e. De ce cred asta? Pentru ca la a doua vedere  nu e tare diferit de primul criteriu sau chiar de cel al nasterii nobile. Pentru ca nu e meritul cuiva cu cata capacitate intelectuala se naste. Are un merit daca isi dezvolta prin efort intelectual bagajul de cunostinte si metodele de invatare si daca acumuleaza stiinta altora. Dar chiar si in acest caz, superioritatea pe care i-o da vasta cultura acumulata si o inteligenta neobisnuit de ascutita este direct proportionala de felul in care le foloseste  pe acestea. Daca cineva foloseste acestea pentru  a face rau si a distruge, mie mi-e clar ca e undeva jos pe scara de masurare a superioritatii ( mai bine nu le-ar fi avut)!

Nu recunosc o alta superioritate decat cea pe care o da bunatatea cuiva” a spus L. V Beethoven

Eu votez cu criteriul lui Beethoven: singura superioritate este cea a bunatatii. Ceea ce faci arata cam unde esti pe scara superioritatii . Deci daca te curteaza niste aere de superioritate si nu vor sa te lase , indruma-le pe calea bunatatii. Vrei sa fii superior? Fii mai bun azi ca ieri si maine mai bun ca azi si tot asa! Adica daca nu-ti vine sa fii bun, totusi fii bun! E o tehnica de perfectionare  in superioritate…  🙂

Am gasit si verset in Biblie care-mi da dreptate  in Proverbe capitolul 19, versetul 22:

„Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui, si mai mult pretuieste un sarac decat un mincinos.”

Adica: 1. e clar ca si Dumnezeu zice ca unul  „pretuieste”  mai mult ca  altul;

2.nici EL nu considera ca criteriul succesului e valabil;

3.EL zice ca onestitatea si bunatatea sunt  criterii valabile.

Pai cum sa nu votez si eu cu criteriile  astea? ….


Reclame

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. ..deci SUPERIOR e ADEVARUL!!!!…:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: