jug si povara sau fara nici o teama si fara nici o grija?

noiembrie 4, 2009 la 7:41 am | Publicat în Uncategorized | 2 comentarii

Matei capitolul 11, versetul 28, 29, 30 :copil obosit-15392

Domnul Isus : „Veniti la MINE, toti cei truditi si impovarati [ chemarea este pentru toti care duc poveri, carora le e greu si care au obosit] , si EU va voi da odihna.”

Dar primesc toti truditii odihna? Oare toti cei impovarati cu greutati si griji au pace? Nu.  Chemarea este pentru toti (adica indiferent cine esti, cum esti  si ce ai facut poti veni la EL) , dar Domnul  Isus zice mai departe si cum se capata odihna si pacea:

„Luati jugul MEU asupra voastra, si invatati de la MINE, caci EU sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre.”

Si mai zice Domnul Isus:Caci jugul MEU este BUN si sarcina (povara) MEA este usoara.

Mda, nu zice ca jugul ar fi usor sau placut, doar ca e bun. (una e jugul si alta sarcina sau povara).jug1

Ce este un jug?  Este o chestie dreptunghiulara din lemn care se pune pe gatul animalelor pentru a le face sa mearga unde vrea stapanul.  Nu unde vor ele. Auch!, deloc placut si foarte greu, frustrant, enervant , as zice dureros de purtat.

Dar Dumnezeu nu-l pune nimanui pe gat. EL spune „luati jugul MEU”  adica, omul trebuie sa-l ia singur, de buna voie,  este o alegere a omului. Si este un jug pe care l-a purtat EL intai. Jugul inseamna frangerea propriei vointe. Sau a trai dupa aceasta propozitie: ” Nu cum vreau eu, ci cum vrei TU” . Pare cunoscuta fraza. Da, este ceea ce a spus Domnul Isus cand Il durea mai tare jugul, in gradina Ghetsimani.  Si cu blandete si smerenie, fara sa se zbata sa iasa, fara sa se razvrateasca… Ca si mama LUI , cand ceea ce i se cerea  (sa aibe un copil pe cand ea nu era inca maritata) o costa rusinea, pierderea logodnicului  si omorarea cu pietre, ea a spus : „Sunt roaba TA, faca-mi-se dupa cum voiesti„. Atunci se vede blandetea si smerenia cand ti-e mai greu. E usor sa spun „Doamne vreau sa fac voia Ta” cand totul e roz. Dar cand ma doare mai rau ce spun eu oare? De ce??, Offf, de ce?? , tare ma tem ca asa spun eu :(… Si chestia e ca doar eu am de suferit din cauza acestei atitudini…

Dar voia LUI ( jugul LUI) este BUNA, este solutia salvatoare, care daca o alegi,  castigi pe urma. Mai ales cand e mai greu.

Romani capitolul 8 versetul 28:

Toate ( aici intra mai ales alea dureroase, grele si de neinteles) lucrurile lucreaza impreuna spre BINELE celor care-L iubesc pe Dumnezeu aici fac o paranteza : toate promisiunile lui Dumnezeu sunt adevarate, adica se intampla cu adevarat, asa litera cu litera, in detaliu.  Dar sunt asa doar „celor care” sau pentru „cei care” si intotdeauna scrie si care sunt aceia, dar nu prea baga multi in seama asta, majoritatea vad doar promisiunea.baby smiles

Cand zaceam nestiuta, un fir de praf murdar si neinsemnat, te-am chemat si TU , Atotputernic Imparat, m-ai luat , ai platit un pret de sange pentru mine, m-ai luat in bratele TALE si mi-ai spus: De acum EU sunt Tatal tau. EU Insumi am grija de tine. Nu am sa las nimic rau sa se apropie de tine. Te iubesc si asta nu va inceta niciodata. Tot ce fac, ce ingadui sa ti se intample e pentru binele tau si fericirea ta. Tu trebuie doar atat sa faci: sa MA asculti  si sa ai incredere in MINE . Si din acel moment am stiut ca nu mai trebuie sa ma tem niciodata, de nimic. Pentru ca nimic rau nu putea trece de bratele atotputernice si iubitoare ale Tatalui meu.

Dar aveam multe de invatat… Eram un copil razvratit si prostut.

Primul lucru era teama sfanta de Tata. Este inceputul caii care duce in sus. Este teama buna, care face sa dispara toate celelalte temeri…lost lamb1, teama care m-a eliberat cu adevarat!

A trebuit sa invat ca  fiecare litera pe care El mi-a spus-o are valoare de adevar absolut, e vie si reala. Cele doua lucruri pe care El mi le-a cerut sunt la fel de valoroase. Doar propria mea vointa, cand era neascultare,  ma facea vulnerabila si ma scotea de sub blanda si puternica LUI protectie.

Si dupa ce inima mea, atat de tandru modelata si protejata de Mana LUI, s-a zdrobit pentru ca n-am vegheat si n-am ascultat, am inteles ca tot ce EL imi cere, jugul ala deranjant si greu, gardurile care mi se parea  ca-mi ingradeau libertatea, limitele alea enervante si neplacute nu sunt decat garduri de protectie. Dincolo de ele se casca nemiloase abisuri, prapastii periculoase. Abia cand am cazut intr-una din ele si lovita, ranita,  murdara, singura si disperata am inceput sa-L strig si sa-L chem in ajutor  , abia atunci am inteles ca jugul LUI este BUN…Si EL este BUN, ca nu m-a lasat acolo ci m-a adus inapoi acasa, in bratele LUI, pentru ca asa cum a spus : ma iubeste si asta nu va inceta niciodata…

Dar sarcina sau povara? O, ea e usoara. Este eliberare de griji, de ingrijorari, de orice poveri. Este de fapt al doilea lucru pe care mi l-a cerut: sa am incredere in EL. Cum spune Domnul  Isus in Matei capitolul 6, versetul 33 :

Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui ( „starea dupa voia LUI”  e o alta traducere pentru „neprihanire”; adica jugul ) si toate aceste lucruri ( se refera la orice nevoie posibila de pe lumea asta) vi se vor da pe deasupra.”

Wow, ce usor! Mult mai usor decat sa te stresezi si sa alergi si sa te strofoci si tot cu mainile goale sa fii, si pe deasupra si cu sentimentul ca nimic n-are rost, ca oricat ai avea nu e de-ajuns, pentru ca urla inauntru golul din suflet…

Ce sarcina sau povara mai usoara poate fi decat la ce ne-a chemat  si ne-a promis EL in  1 Petru capitolul 5, versetul 7 :

Aruncati asupra LUI toate ingrijorarile voastre, caci EL INSUSI ingrijeste de voi.” Si asa e, cu mine asa a facut!sleeping on hands

Sau cum spune in Psalmul 127, versetul 2:

Degeaba va sculati de dimineata si va culcati tarziu, ca sa mancati o paine castigata cu durere; caci preaiubitilor LUI , EL le da paine ca in somn.” Asa e si asta!  Dar asta nu inseamna ca preaiubitii LUI nu trebuie sa munceasca, dimpotriva, LUI nu-i place lenea deloc! de fapt e chiar impotriva voii  LUI sa ma complac in lene. Dar trebuie sa muncesc, sa fac ce tine de mine si restul sa-I dau  LUI! Eu am de umblat pe aici  fara grija si fara stres!

Doamne ajuta-mi sa-mi amintesc ca povara e usoara pentru ca de fapt trebuie sa ti-o dau TIE,  nu sa o duc eu. TU duci poverile mele. Tu porti grija mea.Tu ma tii si pe mine  in Mana TA.

Reclame

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Am citit cu mare bucurie acest articol , care m-a intarit si-mi este de ajutor la lectia cu femeile din biserica noastra-despre teama si ingrijorare.Domnul sa va binecuvinteze si sa va dea ajutor in tot ceea ce faceti acolo unde sunteti!Am auzit cate ceva despre lucrarea in care sunteti implicata in Africa?!

  2. multumesc, la fel va doresc si eu! Sora mea lucreaza cu copii si adolescenti din triburile din Inhaminga, in Mozambic, in Africa, nu eu 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: